Πάρκο ΑΛΚΑΙΟΣ

Σταθμός Ασμάτσια στην Καλλονή, Νομού Λέσβου (2)
Έναρξη λειτουργίας: Φεβρουάριος του 2011


Θέση
Στον μυχό του κόλπου της Καλλονής, στην καμπίσια έκταση μεταξύ των χωριών Καλλονής και Δάφνους, σε ιδιόκτητο οικόπεδο περίπου τεσσάρων (4) στρεμμάτων με μέσες γεωγραφικές συντεταγμένες: γεωγραφικό μήκος 26°11'8.00"Α, γεωγραφικό πλάτος 39°13'31.00"Β.


Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Το πάρκο είναι ισχύος 69,79 KW, αποτελείται από xxx φωτοβολταϊκά πλαίσια διαστάσεων 1.675 x 1.001 mm, ισχύος χχχ W έκαστο, τοποθετημένα στο έδαφος με σταθερή κλίση. Τα πλαίσια συνδέονται με έξι (6) αντιστροφείς και στη συνέχεια με το δίκτυο της ΔΕΗ. Η εγκατάσταση περιλαμβάνει όργανα μέτρησης λειτουργίας με δυνατότητα τηλεμετάδοσης μέσω internet. Επίσης περιλαμβάνει συστήματα ασφαλείας με ηχητικό συναγερμό και τηλεφωνική ειδοποίηση καθώς και κάμερες τηλεπαρακολουθήσεως.


Μέση Παραγωγή – Απόδοση
Η μέση ηλιοφάνεια της περιοχής κατ’ έτος είναι της τάξεως των 198 W/m2 την ώρα. Η ετήσια παραγωγή εκτιμάται σε 112.500 KWh ήτοι 1.620 KWh/KW.


Οικονομική Αποδοτικότητα

Το πάρκο στοίχισε περίπου 280.000 € και δεν έλαβε επιδότηση. Η τιμή πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας (με ετήσια αναπροσαρμογή βάσει πληθωριστικού δείκτη) ανέρχεται σε 0,506 € ανά KWh. Δηλαδή η ετήσια είσπραξη είναι περίπου 57.000 €. Αναμένεται η απόσβεση του κόστους της επένδυσης σε 5,4 χρόνια, κατόπιν αφαιρέσεως των λειτουργικών εξόδων.


Χάρτης Πάρκου

Η Καλλονή της Λέσβου πληθυσμιακά είναι ένας μεγάλος οικισμός, βρίσκεται 40 χλμ. βορειοδυτικά της Μυτιλήνης και απλώνεται μέσα σε μια μεγάλη κι εύφορη πεδιάδα/λεκανοπέδιο στο κέντρο του νησιού. Έχει πληθυσμό 1.732 κατ. (2001) και είναι η έδρα του Δήμου Καλλονής. Αποτελεί το 2ο μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο του νησιού.

Η Καλλονή είχε πλούσιο σχετικά ιστορικό παρελθόν και αυτό αποτυπώνεται με την ύπαρξη πολλών αρχαιολογικών χώρων, όπως η Αρχαία Αρίσβη, η Πύρρα, ο ναός των Μέσσων στην αγροτική περιοχή της Αγίας Παρασκευής, τα Μάκαρα και η Αποθήκα (αγροτικές περιοχές της Άγρας), στη Ν.Δ. πλευρά του Κόλπου της Καλλονής.

Η Καλλονή ήταν μια από τις πιο ακμαίες και σημαντικότερες πόλεις της μεσαιωνικής εποχής στη Λέσβο. Η ύπαρξη μικρού κάστρου μεσαιωνικής εποχής, στην κορυφή του λόφου "Παλιόκαστρο", μαρτυρεί την αρχαία θέση της στην περιοχή, Β.Α. απ' τη σημερινή θέση της κωμόπολης. Ερείπια μεσαιωνικού ναού υπάρχουν στο λόφο "Σκεπαστός". Κάποια ίχνη αρχαίων, βυζαντινών και μεσαιωνικών κτισμάτων βρίσκονται στις τοποθεσίες "Ίσσα", "Τριάντα", "Άγιος Γεώργιος", κ.α.

Ανάμεσα στην Καλλονή και στα Παράκοιλα, στο ύψωμα Ξηρόκαστρο, υπήρχε ο μοναστηριακός ναός της Παναγίας και ένας οικισμός που καταστράφηκε το 17ο αιώνα. Σήμερα, επάνω στο λόφο διακρίνονται ερείπια ναού και κάποιο τμήμα του κάστρου, το οποίο πρέπει να ήταν αρχαίο φρούριο με μεσαιωνικές προσθήκες αργότερα.

Για περισσότερες πληροφορίες, κάντε "κλικ" εδώ


Φωτογραφίες Πάρκου