Πάρκο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Σταθμός Δοξάτου Δράμας (1)
Έναρξη λειτουργίας: Μάιος του 2009


Θέση

Στον Μεσόκαμπο του Δοξάτου Δράμας, ιστορικής κωμόπολης του νομού, κοντά στην τοποθεσία των Αρχαίων Φιλίππων. Σε ενοικιασμένο οικόπεδο, περί
τα 7 στρέμματα, με μέσες γεωγραφικές συντεταγμένες: γεωγραφικό μήκος 24.2019444444, γεωγραφικό πλάτος 41.0713888889.

  

Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Το πάρκο είναι ισχύος 94,5 KW, αποτελείται από 420 φωτοβολταϊκά πλαίσια διαστάσεων 1.675 x 1.001 mm, ισχύος 225 W έκαστο, τοποθετημένα στο έδαφος σε σταθερή κλίση. Τα πλαίσια συνδέονται με εννέα (9) αντιστροφείς και στη συνέχεια με το δίκτυο της ΔΕΗ. Έχουν εγκατασταθεί μονάδες μετρήσεων και τηλεμετάδοσης δεδομένων καθώς και συστήματα ασφαλείας με κάμερες τηλεπαρακολουθήσεως.


Μέση Παραγωγή – Απόδοση

Η μέση ηλιοφάνεια της περιοχής κατ’ έτος είναι της τάξεως των 187 W/m2 την ώρα. Η ετήσια παραγωγή είναι της τάξεως των 148.270 KWh ήτοι 1.569 KWh/KW.

Οικονομική Αποδοτικότητα

Το πάρκο στοίχισε περίπου 597.000 ευρώ και έτυχε επιδότησης 186.000 €. Η τιμή πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας είναι σταθερή για είκοσι χρόνια (αναπροσαρμόζεται ελαφρώς κατ’ έτος με βάση τον δείκτη πληθωρισμού) και ανέρχεται σε 0,45 € ανά KWh. Δηλαδή η ετήσια είσπραξη είναι περίπου 67.500 ευρώ. Αναμένεται η απόσβεση του κόστους σε επτά έτη, κατόπιν αφαιρέσεως των λειτουργικών εξόδων.


Χάρτης Πάρκου

Στην εύφορη Δραμινή πεδιάδα και κάτω από τον ορεινό όγκο της λεκάνης, σε μία περιοχή όπου για αιώνες ξεπηδούν τα κρυστάλλινα νερά πηγών δημιουργώντας μια μικρή όαση δροσιάς αναπτύσσεται ένας από τους μεγαλύτερους σε πληθυσμό Δήμους της περιοχής, ο Δήμος Δοξάτου. Ο τόπος αυτός κρύβει μέσα του εκτός από το πολύτιμο νερό και μια μικρή κιβωτό ιστορικών θησαυρών και πολιτιστικής κληρονομιάς.

Τα απομεινάρια των αρχαίων εγκαταστάσεων της περιοχής κοντά στη σπουδαία μακεδονική πολιτεία των Φιλίππων και στην περίφημη Εγνατία οδό των Ρωμαίων, οι θρύλοι για τον θησαυρό του Δράμαλη Πασά και τα τελευταία διάσπαρτα οθωμανικά σπίτια στα Κύργια και την Αγορά, οι σφαλισμένες σήμερα καπναποθήκες και τα ελληνικά αρχοντικά του Δοξάτου αφήνουν πίσω τους το άρωμα αλλοτινών εποχών.

Διοικητικά ο Δήμος Δοξάτου, υπάγεται στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης και διαιρείται σε 4 κοινοτικά διαμερίσματα (Δοξάτο, Κεφαλάρι, Κύργια και Άγιος Αθανάσιος) και έχει συνολικό πληθυσμό 10.898 κατοίκων.

Για περισσότερες πληροφορίες, κάντε "κλικ" εδώ


Φωτογραφίες Πάρκου