Πάρκο ΚΑΣΤΑΛΙΑ

Σταθμός Μεσόκαμπος Δεσφίνας Νομού Φωκίδας (5)
Έναρξη λειτουργίας: Φεβρουάριος του 2011


Θέση
Στον κάμπο της Δεσφίνας, οροπέδιο σε ύψος περίπου 600 μέτρων. Ιδιόκτητο οικόπεδο περίπου τεσσάρων (4) στρεμμάτων, με μέσες γεωγραφικές συντεταγμένες: γεωγραφικό μήκος 22°34'49.00"Α, γεωγραφικό πλάτος 38°23'58.00"Β.


Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Το πάρκο είναι ισχύος 99,36 KW. Αποτελείται από 432 φωτοβολταϊκά πλαίσια διαστάσεων 1.675 x 1.001 mm, ισχύος 230 W έκαστο, τοποθετημένα στο έδαφος με σταθερή κλίση. Τα πλαίσια συνδέονται με εννέα (9) αντιστροφείς και στη συνέχεια με το δίκτυο της ΔΕΗ. Η εγκατάσταση περιλαμβάνει όργανα μέτρησης λειτουργίας με δυνατότητα τηλεμετάδοσης μέσω internet. Επίσης περιλαμβάνει συστήματα ασφαλείας με ηχητικό συναγερμό και τηλεφωνική ειδοποίηση καθώς και κάμερες τηλεπαρακολουθήσεως.


Μέση Παραγωγή – Απόδοση
Η μέση ηλιοφάνεια της περιοχής κατ’ έτος είναι της τάξεως των 208 W/m2 την ώρα. Η ετήσια παραγωγή εκτιμάται 168.000 KWh ήτοι 1.690 KWh/KW.

Οικονομική Αποδοτικότητα
Το πάρκο στοίχισε περίπου 330.000 € και έλαβε επιδότηση 115.000 €. Η τιμή πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας (με ετήσια αναπροσαρμογή βάσει πληθωριστικού δείκτη) ανέρχεται σε 0,443 € ανά KWh. Δηλαδή η ετήσια είσπραξη είναι περίπου 74.500 €. Αναμένεται η απόσβεση του κόστους της επένδυσης σε 3,5 χρόνια, κατόπιν αφαιρέσεως των λειτουργικών εξόδων.


Χάρτης Πάρκου

Η Δεσφίνα είναι κωμόπολη του Νομού Φωκίδας, με πραγματικό πληθυσμό 2.431 κατοίκους (2001). Βρίσκεται στους πρόποδες του βουνού Κίρφυς χτισμένη αμφιθεατρικά σε υψόμετρο 680μ. Διοικητικά ανήκει στο Δήμο Δελφών και στην Περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδος.

Η Δεσφίνα κατοικήθηκε από την αρχαιότητα με την ονομασία Εχεδάμεια. Η Εχεδάμεια ήταν αρχαία πόλη η οποία βρισκόταν περίπου στην περιοχή που σήμερα είναι κτισμένος ο οικισμός της Δεσφίνας. Συγκεκριμένα από αναφορές αρχαίων περιηγητών (Παυσανίας 2ος μ.Χ. αιώνας) στη θέση μεταξύ "Πλατύ Φρεάρ" έως την "Αγία Ειρήνη" του νομού Φωκίδας, όπου και βρέθηκαν από μικρές ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν διάφορα πήλινα σκεύη όπως λαξευτοί τάφοι στους βράχους του Προφήτη Ηλία και ένας Μυκηναϊκός τάφος στον οικισμό Συκιά, σημάδι της διαβίωσης ανθρώπων στην περιοχή από τότε. Η Εχεδάμεια όπως και άλλες πόλεις της περιοχής (Αντίκυρα, Λιλαία, Δαύλεια κ.α.) καταστράφηκε και ερειπώθηκε από το βασιλιά Φίλιππο της Μακεδονίας 355-346 π.Χ. κατά τον τρίτο Ιερό Πόλεμο επειδή έλαβε μέρος με τις υπόλοιπες Φωκικές Πόλεις στην Ιεροσυλία του Ιερού Ναού του Απόλλωνα στους Δελφούς.

Στη Δεσφίνα υπάρχει επίσης το Μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου το οποίο διακρίθηκε κατά την επανάσταση του 1821 καθώς και ένα σημαντικό βυζαντινό μνημείο, ο ναός των Ταξιαρχών, δίπλα από την εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπου που χρονολογείται από το 12ο αιώνα.

Για περισσότερες πληροφορίες, κάντε "κλικ" εδώ
 

Φωτογραφίες Πάρκου