Φοίβος Καλύβας

Αθανάσιος - Φοίβος Καλύβας

Μέτοχος


Γεννήθηκε το 1938 στην Αθήνα και κατοικεί στην Φιλοθέη Αττικής. Οι σπουδές του ξεκίνησαν το 1956 στο τμήμα ειδικών μαθηματικών του Πολυτεχνείου της Λωζάννης με διάρκεια δύο ετών, στη συνέχει και μέχρι το 1961 απόκτησε δίπλωμα Μηχανολόγου Μηχανικού με ειδίκευση στην θερμοδυναμική καις τις θερμικές μηχανές στο ίδιο Πολυτεχνικό ίδρυμα.


Στο τέλος του 1967, μετά από τριετή φοίτηση στο Πανεπιστήμιο Λωζάννης, απέκτησε δίπλωμα Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών, ενώ ταυτόχρονα διατελούσε υφηγητής στην έδρα Μεταλλειολογίας του Ομοσπονδιακού Πολυτεχνείου Λωζάννης.


Κατά την περίοδο της φοίτησής του από το 1962 έως το 1967 διετέλεσε Μηχανικός έρευνας, υπεύθυνος σύμβουλος βιομηχανικής έρευνας στα εργαστήρια δοκιμασίας υλικών (μετάλλων) του πολυτεχνείου. Επιπροσθέτως, την περίοδο 1962-1965 εκπόνησε έρευνα στην «Ευθραυστότητα» των μετάλλων, εργασία που χρηματοδοτήθηκε από την Ελβετική ομοσπονδία. Επίσης, είναι άριστος γνώστης της Αγγλικής και Γαλλικής γλώσσας.


Η εργασιακή του σταδιοδρομία ξεκίνησε το 1958 στην εταιρία OULEVAY SA MORGES όπου εργάστηκε ως υπεύθυνος για τον έλεγχο υλικών συσκευασίας για ένα έτος. Στη συνέχεια εργάστηκε για δύο έτη στο τμήμα ανεμοστροβίλων της εταιρίας BROWN BOVERI S.A. ως μηχανικός και για τέσσερα έτη ως μηχανικός συστημάτων στην HONEYWELL BULL, με αντικείμενο τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, στην Αθήνα. Με την επιστροφή του στην Ελλάδα, και παράλληλα με την προαναφερόμενη εργασία του, εργάστηκε ως οικονομικός σύμβουλος, διεξάγοντας τεχνικοοικονομικές μελέτες, για την εταιρία ΕΒΓΑ Α.Ε. κατά τα έτη 1968-1969. Με το ίδιο αντικείμενο ασχολήθηκε και στην εταιρία ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ Α.Ε. όπου εργάστηκε ως σύμβουλος μηχανικός την περίοδο 1971-1972. Αμέσως μετά προσλήφθηκε ως οικονομικός διευθυντής στα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ Α.Ε., όπου παρέμεινε για πέντε χρόνια. Επίσης, τέλεσε σύμβουλος παρά τω διοικητή της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδας στο τμήμα μηχανοργάνωσης, ενώ παράλληλα εργαζόταν και ως ανεξάρτητος σύμβουλος. Τη δεκαετία 1980-1990 εργάστηκε ως οικονομικός διευθυντής στο ιδιωτικό διυλιστήριο της ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ Α.Ε. και συνέχισε την καριέρα του το 1992 ως Διευθυντής Διαχείρισης της ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ Α.Ε. όπου εργάστηκε για δύο έτη. Από το 1994 ως το 2002 τέλεσε Αντιπρόεδρος Δ.Σ. των Ναυπηγείων Νεωρίου Σύρου, ενώ παράλληλα από το 1997 ως το 2003 ήταν Αντιπρόεδρος Δ.Σ. των Ναυπηγείων Ελευσίνας.


Σε ότι αφορά στην δραστηριότητα και την εμπειρία του στον τομέα της ενέργειας, σε συνεργασία με το υπουργείο Βιομηχανίας έχει λάβει μέρος στο Εθνική πρόγραμμα για αποθέματα αργού πετρελαίου. Επίσης, έχει εκπονήσει μελέτες σκοπιμότητας για τη μεταφορά, εφοδιασμό και διύλιση αργού πετρελαίου καθώς και για την κατανάλωση ενέργειας στην Ελλάδα, πρόγνωση και κατανάλωση πετρελαίου στην εσωτερική αγορά. Στο πλούσιο ενεργητικό του επίσης συγκαταλέγονται και Επιδεικτικά Έργα Εξοικονόμησης Ενέργειας (παραγωγή ηλεκτρισμού από απαέρια του Διυλιστηρίου, Αύξηση αποδοτικότητας ατμοστροβίλου διά μετατροπής και ψύξης πτερυγίων), αλλά και διαπραγματεύσεις για προμήθεια αργού πετρελαίου και συμμετοχές/πωλήσεις διυλιστηρίων σε διάφορες χώρες, όπως Ιράν, Ιράκ, Άμπου-Ντάμπι, Νιγηρία κλπ.


Ειδικότερα στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας έχει δημοσιεύσει και παρουσιάσει στο συνέδριο για την αποδοτικότητα της ενέργειας στην Βιομηχανία, στο Βερολίνο, μελέτη με θέμα «Παραγωγή ηλεκτρισμού και συμπαραγωγή ατμού από τα απαέρια του Διυλιστηρίου», ενώ για το Ingenieurs et Architectes Suisses δημοσίευσε μελέτη με τίτλο «Συμπαραγωγή ατμού – ηλεκτρισμού στο διυλιστήριο της ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ στην Κόρινθο.


...επιστροφή